Deze tips en adviezen zijn speciaal toegevoegd voor mensen die plannen hebben om het vak te gaan leren of net klaar zijn met de opleiding en/of net begonnen met een eigen trimsalon.
Wanneer je met een eigen trimsalon begint, wil je het natuurlijk goed doen.
De hondeneigenaar moet erop kunnen vertrouwen dat wanneer hij zijn of haar hond bij je aflevert, je de juiste techniek en modellering toepast. Dat je weet waarmee je bezig bent.
Maar weet je het wel?
Ik hoor je nu denken: “Kom nou, ik heb een diploma, een goed stageadres gehad. Natuurlijk weet ik het!”
Dat zou ook zo moeten zijn, maar helaas in de praktijk ligt dat soms wat anders. Trimmers leren namelijk trimmen van andere trimmers. Elke trimmer ontwikkelt op den duur zijn eigen stijl, werkwijze en inzichten, en geven dat op hun beurt ook weer door aan hun stagiaires. Als dat nu vrij marginaal is, b.v. de lengte van een snorretje is er niets aan de hand, maar helaas kunnen de inzichten binnen de beroepsgroep zo van elkaar verschillen, dat het soms recht tegen over elkaar kan komen te staan, zoals meningen ten opzichte van het gebruik van de trimtechnieken.
In principe kun je stellen dat iedere trimmer een andere opleiding krijgt.
Dat kan zowel een heel goede als wel een heel slechte zijn en alle varianten er tussen in. Dat hangt volledig af van het stageadres.
Niet één trimmer leert hetzelfde. Natuurlijk zijn er exameneisen, maar het examen is een momentopname en op een aantal aspecten wordt er blijkbaar niet geëxamineerd. De vraag is dus: “Waar staat het diploma voor?”
En natuurlijk ook: “Waar staat jouw diploma voor?”
Waarom ik hier zo diep op inga en het zo belangrijk vind, is het volgende: Stel dat je iets verkeerd aangeleerd hebt gekregen en je zelf in de veronderstelling bent dat je het goed geleerd hebt. B.v. er is je verteld, dat je Spaniels mag scheren of dat onder “het plukken van een hond” wordt verstaan, dat je alleen een stukje rug plukt en de rest met de schaar of tondeuse bewerkt, dan ga je dat natuurlijk toepassen in je praktijk. En dan………dan kom je erachter dat je werkwijze niet goed was, en je inmiddels een flink aantal vachten in de vernieling hebt geholpen, en wat moet je dan? Tegen je klanten gaan zeggen: “Sorry, ik versta mijn vak niet.”, of alle honden gaan corrigeren. Best een behoorlijk probleem!
Wanneer je zelf kiest om niet correct te trimmen en te rommelen is dat je eigen keuze, maar wanneer je in deze problemen komt, omdat er een steekje los zit in je opleiding, is natuurlijk wel heel zuur…………..
Het beste is dus te voorkomen dat je dit overkomt, dat je je (persoonlijke) opleiding checkt. Dat je goed nagaat of je het goed aangeleerd hebt gekregen.
Hoe doe je dat????
Wanneer je bij het doornemen van deze website zaken tegenkomt waardoor je nu begint te twijfelen of constateert, dat je inderdaad een paar dingen niet hebt meegekregen, wees dan alert.
De eerste tip is uiteraard om mijn boek goed door te nemen. Dat lijkt heel flauw, alsof ik er alleen op uit ben om dat boek te slijten, maar ik heb dit boek juist geschreven om dit soort mis(ver)standen tegen te gaan. De kracht is, dat ik bij alles uitga van de vacht van de hond. Alle beweringen en adviezen zijn logisch onderbouwd terug te brengen naar de vacht van de hond. Het is niet zomaar een theorie of een mening. Het is gewoon zoals het is. 1 en 1 = 2. De hond zelf vertelt het verhaal. Kijk naar de hond!!!!
Je kunt stellen dat dit boek de basis is voor vachtverzorging en trimmen.
Ik heb een klein checklijstje gemaakt van zaken waarvan ik vind dat je dat als trimmer moet weten. Vragen, zoals: “Wat is zwerfwol of een pseudo-ondervacht?’ heb ik hier even buiten beschouwing gelaten, omdat dit zaken en uitdrukkingen zijn die specifiek uit mijn boek komen en nieuw zijn
– Kun je aan een klant uitleggen hoe het komt dat een geknipte haar kleur verliest?
– Kun je aan de eigenaar van b.v. een Shih-Tzu uitleggen wat er precies met zo’n vacht gebeurd wanneer zo’n hondje lekker kort geknipt/geschoren wordt. Kun je dat niet, maar doe je het in de praktijk wel, realiseer je je dan wel, dat dat heel vreemd is. Dat je dan zomaar wat doet zonder dat je weet waarmee je bezig bent.
Als er belangstelling voor is wil ik met alle plezier een workshop geven waarbij samen kunnen kijken wat je basis moet zijn en de leerstof kunnen vergelijken, zodat me met elkaar wat meer op een lijn komen te zitten????????
Wanneer je bij je opleiding niet zoveel plukwerk hebt gedaan kan het zijn dat je niet zo goed hebt leren afzien en dat kan bij een grote klus, zoals het plukken van b.v. een Airdaile Terrier een behoorlijke afknapper zijn. Hou het leuk voor jezelf. Vraag aan de eigenaar of je de hond in twee of drie keer kunt doen, of doe het samen met een collega.
Belangrijk is ook, dat je er ook goed van doordrongen bent dat die hond voor zijn eigenaar een kostbaar bezit is. Letterlijk en figuurlijk. Sommige honden hebben honderden euro’s gekost. Aangeschaft vanwege hun specifieke eigenschappen en uiterlijk.
Maar ook dat wanneer de hond problemen gaat ondervinden van een verkeerde manier van trimmen, dit voor de eigenaar ook heel vervelend is
Werk zo correct mogelijk. De klant moet in goed vertrouwen zijn of haar hond bij je achter kunnen laten. Gebruik altijd de juiste trimtechniek bij de vacht die je behandelt.
Bij de vacht die niet correct behandeld is zie je dat de vacht veranderd
Het is heel vervelend.
Vernieling bezit hondenbezitter. Hoe weet je of je de juiste techniek gebruik