Aansluitend een aantal misvattingen en zaken die geroepen worden over vachtverzorging en/of trimmen die niet kloppen, maar die vaak wel het beleid van een trimsalon kunnen bepalen en dus ook de aanpak van uw hond.
Zo zou een hond die eenmaal geschoren is niet meer te corrigeren zijn. Dat is klinkklare onzin. Elke verkeerd behandelde vacht is weer terug te brengen naar zijn oorspronkelijke staat. Degenen die beweren dat het niet kan, hebben het waarschijnlijk nog nooit geprobeerd, of weten niet hoe ze het aan moeten pakken. Ze krijgen het vaak ook niet mee in hun opleiding. Als iets niet kan, dan kan het niet, maar wanneer ik het wel kan, dan moeten anderen het ook kunnen.
Hoe je het corrigeren aan het moet pakken staat in het boek (blz. 132).
Het beste is om de natuur zo veel mogelijk het werk te laten doen. Dat is voor de hond in de regel het meest plezierigste. Geef de vacht de tijd om uit te groeien. Heel veel vachten zullen de neiging krijgen om gigantisch te gaan klitten. Dit is tijdelijk!!!! Zodra de nieuwe originele vacht terug groeit is zal dat enorm veranderen. Zorg ervoor dat je de vacht los houdt. Lukt je dat niet, vraag dan hulp bij het borstelen. Niet meer aan de vacht knippen of laten knippen! Anders moet je weer opnieuw beginnen. Je moet even door de zure appel heen bijten. Bereid je er ook op voor dat je hond er even niet uitziet. Maar daarna heb je wel weer een mooie glanzende hond, ben je van die vervelend snelle klitvorming af en weet je dat je hond weer lekker in zijn vel zit!
Een andere misvatting is dat honden met zacht haar niet geplukt zouden kunnen worden.!!! Een heel hardnekkige opvatting, waar heel veel honden de dupe van zijn geworden en nog steeds worden: b.v. de Bouviers. Daarvan wordt nog steeds beweerd, dat ze vanwege hun zachte vacht niet te plukken zouden zijn. In de vijftig jaar dat ik honden trim heb ik nog nooit een Bouvier op de tafel gehad die niet te plukken was. Waar ligt dat dan aan?
Het criterium om te knippen is niet de structuur van het haar, maar de verhaarcyclus van de vacht. De vacht wordt gewoon weg niet goed gedetermineerd.
Dat geldt voor talloze boemertjes, en opkomend nu, voor een groot gedeelte van de tegenwoordige zo populaire Labradoedel. In de vachten dit laatste “ras” zitten onderling zoveel verschillen in vachtopbouw en verhaarsystemen, dat er geen peil op te trekken is. Een groot deel van deze honden zouden beter niet zomaar klakkeloos geknipt en geschoren moeten worden. Het is natuurlijk nog niet officieel als “ras” gekwalificeerd, maar bijna iedereen neemt meteen aan dat de Labradoedel een “kniphond” is. Net zoals trouwens de Shih-Tzu. Iedereen denkt dat deze honden “geknipt behoren” te worden. Niets is minder waar. Kijkt naar de foto’s van Rinty en Boemer.
Kijkt naar de foto’s van Puk. Puk zijn geplukt. Alleen zijn snuitje is bijgewerkt met de schaar. Dit hondje heeft glanzend haar en nog steeds kleur en heel belangrijk!….Je kunt op de huid kijken en de afstand van de huid naar de buitenlucht is maar een laagje van een centimeter dik.
Verder iets heel vreemds wat ik hoorde is dat een aantal trimmers handenwrijvend zou zitten te wachten tot hun klant (de hond) 8 jaar oud wordt, want dan schijnen ze eindelijk de hond te mogen gaan scheren. Wie dit bedacht heeft??!!! Dit is te belachelijk voor woorden. Niet de leeftijd van de hond bepaald of een vacht geschoren kan worden. Natuurlijk wanneer je een heel oude hond hebt. Dan heb ik het over een hond van 13, 14, of 15 jaar voor wie het trimmen te belastend is, dan kun je eventueel de poten gaan bijwerken met de schaar of de kop gaan knippen, maar probeer voor het geluk van de hond zolang mogelijk de vacht in de originele staat te houden.
Huishondencoupje. Het woord op zich zegt al genoeg. Ik weet dus niet hoe dat door de gemiddelde trimmer geïnterpreteerd wordt, maar het mag dus nooit zo zijn dat de vacht met een andere techniek behandeld wordt dan die, die bij zijn vacht hoort. Dat de modellering van een hond die niet naar de show gaat iets versimpeld wordt is natuurlijk begrijpelijk.