Dit is de site van het Adviesbureau vachtverzorging, verhaar- en vachtproblemen bij honden. De adviezen die komen van het adviesbureau zijn gebaseerd op de natuurlijke cyclus en functioneren van de hondenvacht. Adviezen m.b.t. verharen, klitten en trimmen. De bioritmische borstel- en vachtverzorgingsadviezen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik, tegen beter weten in, tot nu toe het bouwen van een website voor me uitgeschoven heb, maar nu moet ik toch echt aan de bak. Ik realiseerde me dat mijn visie over vachtverzorging van honden de publieke opinie had veranderd. Geweldig natuurlijk wanneer je dat lukt, maar jammer genoeg wordt mijn verhaal een beetje kort door de bocht gebracht. De klok horen luiden en niet weten waar de klepel hangt.
Er wordt namelijk zo maar in het wilde weg geroepen dat je ” honden beter niet kunt borstelen “. Dat ze erdoor gaan verharen. De kern van dat verhaal komt wel bij mij vandaan, maar is helaas behoorlijk uit zijn context gehaald.
In mijn boek” Stop het verharen van uw hond.” (Isbn: 90-71900-02-9) geef ik aan dat het borstelen van honden op het verkeerde moment de natuurlijke cyclus van de vacht verstoort en daardoor constant verharen en extra klitvorming veroorzaakt. Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen, daar is over nagedacht.
Het probleem is echter dat je niet zomaar alle honden over één kam kan scheren. Er zijn heel grote verschillen in uiterlijk bij honden en met name in de vachten. Ik heb dertien verschillende vachttypen onderscheiden, die ieder op zich een andere cyclus hebben (dus ook een ander verkeerd moment). Voor elk type vacht heb ik een, aan de cyclus van de vacht, aangepast
vachtverzorgingsadvies gemaakt. Een bioritmisch vachtverzorgingsadvies. Zomaar zonder meer niet meer borstelen, terwijl je niet weet waarmee je bezig bent, is net zo dom als iedere dag borstelen, terwijl je ook niet weet wat de impact daarvan is. De impact van vachtverzorging wordt ernstig onderschat en dat wordt duidelijk gemaakt in het boek.
Uit het boek leer je wat de juiste manier van vachtverzorging is: borstelen, kammen, maar ook trimmen. Dat kan in sommige gevallen heel anders zijn dan dat u altijd gedacht had!. Heel veel van de huidige adviezen zijn namelijk gebaseerd op tradities en aannames en niet op feiten. Bij de adviezen in dit boek is alles terug te brengen naar de vacht van de hond. U gaat het zien. U leert het wat, hoe en waarom!
Het is trouwens het eerste boek ter wereld waarin de verschillen tussen de cyclussen van de vachttypen zijn onderkend, en de vachtdeterminatie is gebaseerd op de opbouw van de vacht (hoe onder- en bovenvacht zich tot elkaar verhouden) en de verhaarsystemen die bij de vacht horen. Er zijn meerdere verhaarsystemen, en veel honden hebben een combinatie van de verschillende verhaarsystemen in hun vacht. Lijkt ingewikkeld, maar is het niet.
Tevens ook het eerste boek waarin een methode om constant verharende (klittende) honden te stoppen is aangegeven.
Naast het borstelen op het verkeerde moment gaat er ook wel het een en ander mis m.b.t. het timmen van honden. Er worden heel veel honden geknipt en geschoren, terwijl dat niet goed voor ze is.
Wat is een correct getrimde hond?
Dat is een hond waarvan de vacht behandeld is met de trimtechniek die bij zijn vacht hoort en waar het een rashond betreft, een modellering die het ideaalbeeld van het ras zo dicht mogelijk benaderd. Voor een kruising is het sowieso heel belangrijk dat de hond met de juiste trimtechniek behandeld wordt.
Je kunt als eigenaar concluderen dat je hond met de juiste techniek behandeld is wanneer de vacht weer terug komt in zijn originele staat. Dus dat de vacht nog zijn originele intense kleur heeft, glanzend glimmend haar en niet veranderd is in een of andere wolbaal.
In het boek vindt u welke trimtechniek bij de vacht van uw hond hoort.
Waarom je niet zomaar elke hond kunt knippen en scheren?
Er zijn heel veel redenen aan te geven waarom mensen aan honden gaan knippen, zoals
– Bang dat de hond het te warm heeft.
– Denken dat het zo hoort
– Klitten
– Gemakzucht
– Verharen
– Denken dat plukken zielig voor de hond is
– Gebrek aan kennis
– Je eigen haar knip je toch ook en dat groeit gewoon weer aan
Je bent als mens gewend om zonder probleem je haar te knippen en te scheren. Het groeit gewoon weer aan. “Uw” vacht groeit heel lang door. Gemiddeld zo’n zes jaar. U heeft ook geen rui-periode waarin u binnen enkele weken uw hele vacht vervangt door een nieuwe en u heeft ook geen ondervacht. Het is toch wel een beetje anders!
Wanneer je een lijst maakt met de voordelen van knippen, zijn er zo op het eerste gezicht best wel een aantal argumenten waar wat voor te zeggen is:
– Geen last meer van haren in huis
– Het is goedkoper
– Je hoeft niet meer te borstelen
– Het is lekker makkelijk
– Lekker fris
– De hond ziet er in sommige gevallen best aantrekkelijk uit
Maar wanneer je nu van al die voordelen, van het knippen en scheren, al die zaken afhaalt, die een voordeel zijn voor de eigenaar, trimmer of portemonnee, dan zul je moeten constateren, dat de enige die er geen profijt van heeft de hond is. Je zou kunnen denken: hij is wat sneller klaar, en als je de klitten eraf knipt, dan heeft hij niet uitgeborsteld te worden, maar u zult straks als we het gaan hebben over de effecten van het knippen en scheren zien, dat u een heleboel ellende over je hond uitstort. Ellende die niet afweegt tegen dat kleine beetje voordeel van wat korter bij de trimmer zijn, en voor wat betreft dat knippen van de klitten: je krijgt juist extra klitvorming door knippen, omdat de structuur van het haar verandert en daardoor klitgevoeliger wordt.
Effecten van het scheren en knippen van de hondenvacht.
Het dubbelen van vachten.
Het afgeknipte haar, wat er normaal gesproken uit zou ruien, groeit weer aan, maar de nieuwe vacht die eronder klaar lag moet er ook uit en komt naast het oude haar te staan. De hond krijgt twee maal meer haar.
Foto rechts: Soesja, geschoren Spaniel
Structuur- en kleurverlies.
Haar van de bovenvacht wordt dunner en wolliger en vaak ook langer. Kleur en glans verdwijnt.
Foto’s links: Juultje, Ruwharige terrier.
Links geplukt, Rechts geschoren.
De vacht van Juultje (zie beide foto’s) is half geschoren en half geplukt. Om goed te laten zien wat het verschil tussen knippen en de juiste behandeling is
Foto rechts: links geschoren, rechts geplukt
Het verschil tussen onder- en bovenvacht verdwijnt. Ze vermengen zich tot één dichte wollige vacht, die de huid volledig afsluit.
Verlies van de eigen temperatuurregeling
De hond kan zijn eigen lichaamstemperatuur niet meer regelen. Omdat de vacht helemaal verandert van structuur en opbouw is b.v. een functie die wij kennen als kippenvel door de hond niet meer te gebruiken. Met deze functie kan de hond meer of minder lucht tussen zijn vacht brengen voor isolatie. Heel vervelend voor de hond samen met een verdubbelde dichte totaal afsluitende wollaag. Stel je voor dat je zelf helemaal niet meer kan zweten. Voor zo’n hond moet dat het gevoel zijn alsof je met een regenpak bij een hittegolf op het strand zit.
Haar wordt sneller vuil en gaat ook sneller ruiken
Wollig haar heeft een ruwer oppervlak en neemt meer vuil op. Vergelijk hier een gladde wandtegel met een ruwe stoeptegel. Bijkomend probleem is dat wanneer de vacht niet goed uitgeborsteld is je ook nog eens kans loopt op gigantische klitvorming. In het boek wasklitten genoemd
Een gedeelte van de vacht groeit niet meer aan
Meeste haren die afgeknipt worden groeien weer aan, maar een aantal blijven als stoppeltjes in de huid zitten en blijven daar ook zitten. Soms jaren achter elkaar.
De vacht gaat sneller klitten
Heel veel trimmers mopperen op hun klanten, omdat deze hun honden niet goed zouden verzorgen, maar hebben eigenlijk niet in de gaten dat ze zelf vaak de oorzaak zijn van die extreme klitvorming. Veel trimmers gaan over tot scheren als de hond in de klit zit. Een geschoren hond is echter bijna niet meer bij te houden met borstelen. Deze honden komen in een vicieuze cirkel terecht. Laat het niet zover komen dat uw hond in de klit komt. Vraag op tijd hulp bij uw trimmer om de hond uit te borstelen.
Verstoring van communicatie met andere honden
De hond kan zich niet goed meer uiten in zijn lichaamstaal. Bij de communicatie tussen honden onderling zet de hond normaliter zijn kraagharen op om te imponeren en zichzelf groter te laten lijken. Wanneer je stevige haar veranderd is in een slap sliertje lukt je dat niet meer. Of de hond het zelf in de gaten heeft weet ik niet, maar de andere hond wel…..
Het is helemaal niet zo dat elke hond van alles last krijgt, maar het kan wel. In één knipbeurtje kan de hond van alles last krijgen van wat hierboven genoemd word
Toch even uitproberen….????
Je hond is geen proefkonijn. Een correctie van een vacht kost minimaal een jaar tot anderhalf jaar en het effect heeft gevolgen voor de hond zijn hele lijf. Voor heel veel honden kost die correctie één tiende van hun hele leven.
Als je van je hond houdt en je ziet wat voor een ellende je over je hond afroept wanneer hij geschoren of geknipt wordt, dan doet je dat toch niet. Dan zorg je toch voor een correcte vachtverzorging en / of laat je de vacht corrigeren.
Het zal best zijn dat het even wennen is. Voor een aantal van u ben ik misschien op dit moment de vervelende tante die het speelgoed komt afpakken, want het was zo lekker makkelijk, iedere drie maanden de hond door de deur van de trimsalon heen schuiven met “Doe maar lekker kort!”
Maar mijn hond geeft helemaal niet aan, dat hij er last van heeft?
Er zullen ongetwijfeld honden zijn die er geen last van hebben, maar vergis je niet. Honden zijn kampioenen in het lijdzaam ondergaan van ellende. Het overkomt ze, en ze leren ermee leven. Ze klagen niet, ze zeuren niet. Ze gaan gewoon door. Vraag het uw dierenarts. Hij zal het beamen. Het is heel vaak heel stil dierenleed. Onbedoelde dierenmishandeling.